понеділок, 6 квітня 2020 р.

Нові явища у соціальній сфері та житті населення періоду «відлиги»


Практичне заняття
Нові явища у соціальній сфері та житті населення періоду «відлиги»

І варіант
Завдання 1
Прочитайте текст і дайте відповідь на запитання
Історик О. Рубльов про стан сільського господарства республіки на початку 60-х років:
«Непоправної шкоди сільському господарству України завдали заходи щодо впровадження у життя гасла Хрущова: «Найближчими роками наздогнати США по виробництву м’яса, молока і масла на душу населення». Це спричинило небувалі приписки у звітності колгоспів. У 1963 р. порівняно з 1958 р. продукція землеробства становила лише 86%, а тваринництва — 93%. Сільське господарство не могло забезпечити населення продуктами. Держава була змушена закуповувати хліб за кордоном, і це при тому, що в Україні знаходилося 40% світових чорноземів. Врожайність зернових в Україні на початку 60-х рр. становила 20 центнерів з гектара, в той час, як на гірших землях Західної Європи врожайність досягала 50 — 70 центнерів».                                                                            

Зі спогадів академіка АН СРСР Є. Варги:                                               
«...Колгоспне селянство саботує працю на суспільній землі і найперше обробляє свої? іневеличкі ділянки (присадибне господарство). Селяни крадуть в колгоспі все, що можуть, для власного приватного господарства: корми, дрова, добрива. Вони свідомо залишають частину врожаю колгоспного зерна, картоплі, буряків, кукурудзи не зібраною, сподіваючись пізніше використати їх для своєї худоби. Система така, що у трудящих нема ніякої — ні матеріальної, ні моральної — зацікавленості у зростанні продуктивності І громадського господарства».

Запитання
1. З чим пов'язані наведені в тексті проблеми в сільському господарстві?
2. Чому колгоспна система господарювання була настільки мало ефективною?

Завдання 2


Запитання
Яку з реформ Хрущова ілюструє даний плакат?
Вкажіть її наслідки.

Завдання 3
Визначте зміни в житті міського населення в період «відлиги» (мінімум 4)

Позитивні зміни
Негативні зміни











ІІ варіант
Завдання 1
Прочитайте текст і дайте відповідь на запитання
Зі спогадів артиста С. Альтова про життя в комунальних квартирах:                                 .
«Ліворуч, за стіною — весілля, праворуч — похорони. 29 мешканціву одній комунальній квартирі, настрій різний. Ми навіть і не знали, що у світі є щось інше. Якось у третьому класі я пішов на день народження до хлопця в іншому будинку. Нас нагодували і, коли ми вийшли в коридор погратися, я побачив ще двоє дверей. Питаю: «Хто тут живе?». «Ми» — відповідає товариш. «А в третій кімнаті?» — «Також ми». Я прийшов додому і розповідаю: «Мамо, в нашому класі вчиться ненормальний хлопчик. В коридорі квартири, де живе його сім’я, — троє дверей, і він каже, що всюди живуть вони». Для нас одні двері — це одна сім 'я. На всіх був один телевізор. Вечорами вся комуналка брала стільці і сунулася до дядька Миколи дивитися телепередачі, його терпінню можна було позаздрити». 

Із інтерв’ю Голови Ради Міністрів УРСР В. Щербицького:
«Житлове будівництво на Україні нині набуло дійсно грандіозного розмаху. У кожному з 339 міст і понад 800 робітничих селищ щороку з’являються нові житлові масиви, нові вулиці, нові й нові будинки... Двоє міст — щороку! Кожного дня в нові квартири вселяється приблизно тисяча родин... Тепер для сільського селища типовим є чистий, акуратний, вкритий шифером дім з великими вікнами... Є у нас по селах ще й солом’яна стріха, але, скоро її не стане».

Запитання
1. Чим пояснити поширеність комунальних квартир в містах України в цей період?
2. Чому простежується така разюча відмінність між змістом двох наведених повідомлень?

Завдання 2

Запитання
Яку з реформ Хрущова ілюструє даний плакат?
Вкажіть її наслідки.


Завдання 3
Визначте зміни в житті сільського населення в період «відлиги» (мінімум 4)

Позитивні зміни
Негативні зміни









Немає коментарів:

Дописати коментар