вівторок, 7 квітня 2020 р.

Економічне становище УРСР у 60-80-х рр.

Економічне становище УРСР у 60-80-х рр.


План
1. Спроби реформування економіки
2. Економічне становище УРСР у 70-ті — на початку 80-х pp.



1.  Спроби реформування економіки
Результатом невдалих економічних реформ М. Хрущова стало загострення економічних проблем. Насамперед вони проявлялися у таких рисах:
1. Великі витрати на оборону
2. Експорт сировини
3. Низька якість продукції (неконкурентноздатна)
4. Слабка система планування і стимулювання
5. Гальмування розвитку окремих галузей

Запитання
Чим викликані такі недоліки в розвитку економіки?
Як можна їх усунути?

Спроби М. Хрущова послабити владу партійної бюрократи, бодай частково обмежити матеріальні привілеї номенклатурної еліти, децентралізувати управління економікою зумовили його усунення з посади. 14 жовтня 1964 р. пленум ЦК КПРС Першим секретарем ЦК КПРС обрав Леоніда Брежнєва, посереднього політика, колишнього партійного функціонера з Дніпропетровщини. Пленум звинуватив Хрущова у суб’єктивізмі і волюнтаризмі, адмініструванні й поспішному експериментуванні, недооцінці економічних законів соціалізму, порушенні норм партійного життя, принципів партійного керівництва. Реформи були започатковані 1965 р. з ініціативи голови уряду О. Косигіна.


Почали з сільського господарства, зокрема із запровадження нових принципів закупівлі продукції: твердого планування, збільшення заготівельних цін, доплат за надплановий продаж, підвищення матеріальної зацікавленості селян.
Ці заходи дещо пожвавили сільськогосподарське виробництво, але суттєво вплинути на стан справ не змогли. Була дозволена вільна заготівля сільськогосподарської продукції у населення за сталими цінами. Зросли капіталовкладення в розвиток сільського господарства, обсяги зрошення і меліорації земель
У промисловості вирішено ліквідувати раднаргоспи і відновити галузеву систему управління через союзні та союзно-республіканські міністерства (фактично галузеві монополії).
Розширено господарську самостійності підприємств, зокрема шляхом скорочення кількості планових показників (до 8), що доводилися до підприємств, та запровадження повного госпрозрахунку. В основу оцінки господарської діяльності підприємств було закладено насамперед показники обсягу реалізованої продукції, одержаного прибутку й виконання завдань щодо поставок найважливіших видів продукції.
Замість фонду підприємства було утворено три самостійних фонди: розвитку виробництва (для поповнення основних фондів, запровадження нової техніки, технологій тощо); матеріального заохочення (для преміювання, одноразового заохочення, матеріальної допомоги); соціально-культурних заходів та житлового будівництва (для будівництва і капітального ремонту житла, культурно-побутових установ, поліпшення обслуговування працівників).


Запитання
1. На що було спрямовано заходи партійного керівництва для поліпшення розвитку економіки?
2. Що заважало проведенню цих реформ?

3. Оцініть за даними показниками, чи справді VIII п`ятирічку можна назвати "золотою".


2.  Економічне становище УРСР у 70-ті — на початку 80-х pp.

Основними рисами економічного розвитку в УРСР були наступні.
В Україні споруджувалися нові гірничо-збагачувальні, трубні, металургійні заводи та інші промислові гіганти. Нерідко вони будувалися за застарілими проектами і технологіями, що призводило до забруднення довкілля.
Водночас погіршувалося становище з водою; у республіці інтенсивно будувалися підприємства «великої хімії», причому форсована «хімізація» більшості регіонів не відповідала потребам України.
«Штучні моря»  (водосховища) поглинули близько 1 млн. гектарів чудових родючих земель.
Протягом короткого часу в Україні без належного обґрунтування, розрахунків, за застарілими і недосконалими технологіями, без урахування геологічних особливостей місцевості було споруджено 8 атомних електростанцій.
Як і в попередні десятиліття, у 60-80-х роках Україна залишалася одним із найважливіших виробників зброї та різноманітних видів військової техніки. Замовлення військовиків виконували кращі підприємства, там концентрувалися найбільш кваліфіковані робітники, інженерно-технічні працівники, вчені, туди спрямовувались найбільш якісна сировина і матеріали.
Водночас розвиток галузі, що займалася випуском товарів народного споживання в республіці, тривав дуже повільно. Більшість машин та обладнання підприємств легкої і харчової галузей промисловості застаріли, а ефективність їхньої роботи була дуже низькою. Через це незадовільною була і якість вітчизняних товарів, багато з яких, до того ж, були дефіцитними.
Панівним залишився екстенсивний шлях розвитку виробництва, тобто зростання обсягів досягалося за рахунок залучення додаткової робочої сили, будівництва нових підприємств на старій технічній основі, нарощування капіталовкладень, розширення посівних площ тощо.

Запитання
1. Які економічні реформи були здійснені протягом 60-70-х рр. XX ст.?
2. З якою метою вони проводились?
3. Що заважало їх проведенню?
4. Які негативні тенденції проявлялись в економіці України?
5. Що свідчило про «застій» в економіці?


Домашнє завдання
Підручник: Хлібовська Г.М. Історія України 11 кл. – Тернопіль: Астон, 2019.
§ 19; с. 120-125

Немає коментарів:

Дописати коментар