понеділок, 13 квітня 2020 р.

Фактори кризи сучасної сім'ї

Фактори кризи сучасної сім'ї


План
1.      Основи демографічної політики держави
2.      Причини кризових явищ в сім'ї
3.      Майбутнє сім'ї

Як відомо, від стану сімейних відносин напряму залежить ефективність функціонування суспільства. Саме тому прямим обов'язком керівних органів держави є сприяння позитивному розвитку сім'ї та передбачення і усування негативних факторів, які на неї впливають. Питання кризових явищ в сучасній сім'ї буде темою нашого обговорення.

1.      Основи демографічної політики держави
Демографічна політика являє собою систему заходів, за допомогою яких держава та її соціальні інститути забезпечують досягнення встановлених якісних і кількісних цілей демографічного та соціально-економічного розвитку суспільства.
Сукупність демографічних процесів — це одна із підсистем суспільства, і її розвиток підпорядкований інтересам і цілям усієї системи. З цієї точки зору демографічний розвиток країни чи будь-якого її регіону треба розглядати як фактор соціального розвитку, а населення — як кінцеву мету всієї соціальної політики.
Таким чином, в межах демографічної політики держава повинна створювати всі умови для нормального розвитку відтворювальних процесів у суспільстві.
Головними напрямами демографічної політики держави є стимулювання народження визначеного числа дітей, укріплення сім’ї і сімейних відносин, зниження захворювань і смертності, призупинення депопуляції і безсистемної міграції, створення умов для формування ефективної структури населення і трудових ресурсів, зниження рівня безробіття.
(Наприклад, в умовах дефіциту робочих місць конкуренція розповсюджується не тільки на абстрактні індивіди та групи, але й на конкретні статево-вікові категорії населення. Дефіцит робочих місць приводить до того, що регулюючі державні інститути вимушені розробляти свою стратегію і тактику в розподілі зайнятості між статево-віковими групами. Так виникає завдання визначення переваг в правах і можливостях зайнятості одних статево-вікових груп в порівнянні з іншими)

Запитання
1.      Назвіть основні напрямки демографічної політики держави.
2.      Наведіть приклади реалізації демографічної політики в сучасній Україні.

Дослідження проблем, пов'язаних із сім'єю, набуває дедалі більшого значення як у теоретичному, так і в практичному, життєвому плані. Відомо, що нестабільність шлюбу й сім'ї, що виявляєтеся у збільшені кількості розлучень, характерна практично для всіх розвинених країн світу.
Численні соціологічні дослідження показують: в основі розлучень в переважній більшості випадків лежить конфлікт у подружжі, який досягає такого ступеню, що вирішити його можна тільки шляхом розірвання шлюбу.
Виділяють кілька рівнів подружніх взаємовідносин, на яких можуть відбуватися конфлікти.
Рівні подружніх взаємовідносин, на яких можуть виникати конфлікти:
психофізичний рівень – дисгармонія виявляється в сексуальних відносинах,темпераменті подружжя;
психологічний рівень - у сім'ї створюється нездоровий клімат, що виявляється в постійних сварках, взаємних причіпках, дратівливості;
соціально-рольовий рівень – симптоми порушення стабільності цього рівня: неправильний, нерівномірний розподіл сімейно-побутового навантаження, хаотичність сімейного укладу;
соціокультурний рівень – конфлікт набуває форми нерозуміння подружжям один одного, неповаги, відсутності інтересу або незадоволеності спілкуванням з партнером, неприйняття його життєвих цінностей, ідеалів.
Причини, які викликають конфлікт на тому чи іншому рівні, можуть бути досить різноманітними. Але за часом виникнення їх можна розділити на дві великі групи: причини, що виникли безпосередньо під час шлюбу, під час спільного життя і спільного ведення господарства; причини, що об'єктивно існують до моменту створення сім'ї.
Групу причин, що об'єктивно існували до моменту створення сім'ї, називають чинниками ризику, тому що наявність їх у період дошлюбного знайомства вже таїть у собі небезпеку майбутнього розлучення.
Чинники ризику:
різка незгода батьків на шлюб;
ранній вік для одруження;
занадто короткий термін знайомства;
шлюб за примусом, без взаємної згоди;
велика різниця в освіті й у віці між чоловіком та дружиною;
схильність до шкідливих звичок одного з подружжя;
легковажне ставлення до шлюбу й сім'ї.
Ці чинники дають про себе знати буквально в перші роки спільного життя й багато в чому обумовлюють ту обставину, що понад третини розлучень припадає на сім'ї, що мають стаж спільного життя від одного до трьох років.
Другою групою прийнято виділяти несприятливі «зовнішні умови», створені суспільним середовищем (економічна криза, несприятлива екологія…)
Третьою групою причин є проблеми, що існують у сфері сімейного життя незалежно від сприятливості зовнішніх факторів.

Завдання
Визначте основні причини розлучень в сучасному суспільстві. Потім розставте їх в порядку кількості розлучень, які вони спричиняють.
Причини: економічні (недостатній заробіток, відсутність житла, низька народжуваність); несумісність характерів; шкідливі звички; подружня зрада; втручання родичів;

Запитання
  1. Назвіть чинники ризику в сімейних відносинах.
  2. Якими є основні причини розлучень?
  3. Чим пояснити факт зміни пріоритетів у причинах розпаду сімей порівняно з попередніми періодами?

Сучасна сім’я опинилась під впливом не однієї, а відразу декількох глобальних тенденцій світового масштабу.
Соціологи називають серед них такі;
1) зростання ролі жінок економічній, культурній, політичній сферах суспільного життя (а це викликає їх прагнення до більшої самостійності, перегляду традиційної структури сімейних відносин, рівноправності з чоловіками у прийнятті рішень);
2) утворення двох центрів житія — роботи і дому (раніше професійна діяльність і домашнє господарство існували в єдності);
3) еволюція поглядів суспільства на секеуальну-мораль (або сексуальна революція з послабленням соціального контролю, зростанням анонімності сексуальної поведінки, пом'якшенням традиційних уявлень про дозволене і недозволене;
4) загальносвітові тенденції кінця XX ст., пов’язані з інформатизацією суспільства, новими напрямами його розвитку, зростанням особистого потенціалу.
Деякі дослідники взагалі вважають, що на цьому етапі зникає більшість соціальних функцій сім’ї. З розвитком міського способу життя і постійним зниженням частки сільського населення в суспільстві сім’ю все важче характеризувати як економічний осередок суспільства. Кожен її член має, як правило, власну роботу і, виконуючи її, знаходиться у стосунках з іншими людьми, а не з представниками своєї родини. В результаті зменшується значення для суспільства економічної функції сім'ї. Розвиток сфери послуг, торгівлі, громадськбгохарчування зменшує вагомість господарсько-побутової її функції. Самотні люди тепер живуть з не меншим комфортом, ніж сімейні.
Зростає позашлюбна народжуваність (майже кожна п’ята дитина в Україні тепер народжується поза шлюбом). У містах дітей народжується менше, ніж в сільській місцевості, де наявність більшої кількості робочих рук у родині завжди була запорукою більшої ефективності її господарства. На кількість дітей в родині впливає не тільки урбанізація та пов'язана з нею екологія, а й рівень освіти жінок та інформатизація суспільства.
Крім того, сучасна людина значно менше виховується в сім ї, ніж це було раніше, коли і представники панівних класів, і прості люди отримували домашню освіту.
З'являються нові форми сімейних структур -  шлюбні контракти на певний час, шлюб з трирічним випробувальним терміном (без народження дітей), "громадянський шлюб" (тобто шлюб за згодою сторін, але без реєстрації), "дистанційні шлюби" (окреме проживання подружжя з терміновими зустрічами), "конкубінат"(коли сім'я розпалася і її члени мають власне життя, але дітей виховують спільно), шлюб між особами однієї статі, груповий шлюб-комуна тощо.
Загальна характеристика студентської сім'ї:
Більш ніж 50% студентських сімей мешкають із батьками, 1/3 мають кімнату в гуртожитку; 6,5% винаймають квартиру; 10% мешкають окремо один від одного. Допомогу від батьків отримують 90% студентських сімей, інші 10% утримують себе самостійно.
Стан розвитку сім'ї в Україні вимагає виваженої державної соціальної політики,
що зорієнтована на підтримку сім'ї, і передбачає об’єднання зусиль державних
структур, соціальних інститутів та громадськості.

Запитання
Які фактори визначають майбутній розвиток сім'ї?
Оцініть вплив на сім'ю сучасних факторів її розвитку

Немає коментарів:

Дописати коментар