середа, 22 квітня 2020 р.

Японія і Китай у міжвоєнний період


Японія у міжвоєнний період


План
1. Наслідки війни для Японії
2. Мілітаризація країни
3. Агресія в Китаї

З кінця ХІХ ст. в країні поширилася концепція паназійства. Вона передбачала об'єднання народів Східної Азії для протистояння експансії європейців. Головна роль у цьому протистоянні мала належати Японії. У 20–х рр. японці взялися до втілення цієї концепції на практиці.

1. Наслідки війни для Японії
- Збільшення військового потенціалу;
- Контроль над більшістю німецькох колоній в регіоні;
- Незначні людські втрати;
- Економічна криза;
- Зниження життєвого рівня, рисові бунти;
- Політична нестабільність (праві вимагають територіальної експансії, ліві – революції та демократичних реформ);
- Посилення позицій США на Тихому океані

Запитання
Назвіть позитивні та негативні наслідки війни для Японії?
Який наслідок мав найбільш негативний вплив на Японію? Чому?

2. Мілітаризація країни
Мілітаризація – нарощування військової потужності за рахунок підкорення цій меті економічного, політичного та суспільного життя держави.

Назадоволення японських претензій на Вашингтонській конференції та посилення позицій США японські політики і суспільство сприйняли як приниження. Найактивнішим прошарком населення були офіцери, які протягом 20-х рр. отримали значний вплив на політику держави. 1927 р. уряд очолив генерал Г. Танака, який того ж року у своєму меморандумі сформулював основні принципи зовнішньої політики Японії.

Робота з документом
З меморандуму Танаки (1927 р.)
Японія не зможе усунути ускладнення у Східній Азії, якщо не буде провадити політику «крові та заліза». Але, здійснюючи цю політику, ми опинимося віч-на-віч з Америкою, яка нацьковує на
нас Китай. Якщо ми в майбутньому захочемо перебрати контроль над Китаєм, ми маємо розтрощити Сполучені Штати. Але заради того, щоб завоювати Китай, ми маємо спершу завоювати Маньчжурію та Монголію. Заради того, щоб завоювати світ, ми маємо спочатку за-воювати Китай. Заради того, щоб здобути справжні права в Маньчжурії та Монголії, ми маємо використати цей район як базу для проникнення до Китаю під приводом розвитку нашої торгівлі. Оволодівши всіма ресурсами Китаю, ми перейдемо до завоювання Індії, країн південних морів, а після цього — до завоювання Малої Азії, Центральної Азії та, нарешті, Європи.

Запитання
1. Назвіть причини появи документа.
2. Визначте основні етапи японської експансії.
3. Як ви розумієте вислів «політика крові та заліза»?

3. Агресія в Китаї
Скориставшись світовою економічною кризою та громадянською війною в Китаї 18 вересня 1931 р. японські війська вторглися в північно-східний Китай. В 1932 р. тут створена маріонеткова держава Манчжоу-Го. 1933 р. Японія вийшла з Ліги Націй. Почалося збільшення військового флоту (порушення рішень Вашингтонської конференції). З 1936 р. почалося зближення Японії з Німеччиною. В липні 1937 р. японська армія ввійшла в північні і центральні райони Китаю і до 1939 р. оволоділа найбільш розвинутими районами країни.

Запитання
Якими були причини японської експансії в Китаї?
На чому базувалося японсько-німецьке зближення в другій половині 30-х рр.? (с. 139 документ)

Особливості внутрішньополітичної ситуації в Японії: концентрація виробництва; розвиток важкої промисловості; зниження життєвого рівня населення; мобілізація; скорочення безробіття; збільшення робочого дня; зростання інтенсивності праці; репресій проти опозиційних сил; обмеження громадянських свобод.

Запитання
1. Якою була кінцева мета політики японських мілітаристів?
2. В якій європейській державі спостерігалися подібні явища в цей же період?

Домашнє завдання 
Підручник: Сорочинська Н.М.; Гісем О.О. Всесвітня історія 10 кл. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2018.
§ 26; с. 134-140.  Скласти порівняльну таблицю заходів з утвердження тоталітарних режимів у Японії та СРСР
Держава
Спільні заходи
Відмінні заходи
СРСР


Японія




Китай у міжвоєнний період

1. Рух «4 Травня»
1912 відбулася революція, Китай проголошено республікою. Провідна Національна Народна партія (Гоміндан) на чолі з Сунь Ятсеном. Після рішення про передачу японцям Шаньдуну по всьому Китаю прокотилася могутня хвиля обурення. Першою виступала студенська молодь. 4 травня 1919 року у Пекіні відбулися багатотисячні демонстрації.
Уряд направив проти демонстрантів поліцейські сили. Багато студентів було заарештовано. Проте репресії лише посилили рішучість пекінських студентів. Студентські заворушення поширилися по всій країні і переросли в широкий патріотичний рух, у якому обєдналися робітники, службовці, підприємці та інтелігенція. Цей рух здобув назву «Рух 4 травня»

Запитання
Які наслідки та значення мав цей рух?

2. Об'єднання Китаю
У 1917 р. Президентом Китайської Республіки було обрано  Сунь Ятсен, який висловив свою мету  у трьох народних принципах: націоналізм, демократизм, процвітання. Для реалізації своїх планів він попросив допомоги у Радянської Росії, почав шукати звязки з Комінтерном. За допомогою СРСР йому вдалося створити сильну, добре оснащену армію. У 1921 р. було створено Комуністичну партію Китаю (КПК), яка вбачала в революції єдиний засіб відродження країни. Хоча остаточна мета КПК  було проголошене встановлення диктатури пролетаріату.  Лідером якої був Мао Цзедун.
Дата
Подія
30 травня 1925 р.
Розстріл мирної акції протесту в Шанхаї, початок революції
Липень 1926 р.
Північний похід військ Гоміндану під керівництвом Чан Кайші
1927 р.
Завершення революції, створення уряду Гоміндану, репресії проти комуністів.

3. Політика Гоміндану. Початок громадянської війни

Внутрішня політика
Зовнішня політика
Збільшення контролю держави над економікою;
Підтримка вітчизняного виробника;
Обмеження земельних володінь;
Захист прав орендарів
Прагнення скасувати нерівноправні угоди з великими державами;
Агресія Японії.

У 1927 р. почалася війна між Гомінданом і комуністами. 1931 КПК очолив Моо Цзедун, у 1934-35 здійснив Великий похід. Створив базу комуністичного руху на Півночі країни. Японська агресія на деякий час зупинила протистояння.

Запитання
1. Які політичні сили боролися за владу в Китаї?
2. Чому зовнішня політика Чан Кайші зазнала невдачі?
3.Яка подія відбулася 4 травня 1919 року?
4. У чому полягали основні відмінності програм Гоміндану і КПК?
5. Які основні реформи здійснив уряд Чан Кайші?
6. Визначіть основні напрямки зовнішньої політики Чан Кайші.
7. Як ви вважаєте, чому Китай був об’єднаний під владою Гоміндану?

Домашнє завдання.
Підручник: Сорочинська Н.М.; Гісем О.О. Всесвітня історія 10 кл. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2018. § 27; с. 140-145






Немає коментарів:

Дописати коментар