субота, 28 березня 2020 р.

Соціологія політики

Соціологія політики


План
1.      Предмет і основні поняття соціології політики
2.      Держава, як соціальний інститут
3.      Політичні рухи

В сучасному світі спостерігається значна політизація суспільства. Політика входить в усі сфери його життя. Поінформованість у сфері політичних процесів підвищує ефективність функціонування спільнот і впливає на планування життя людей. На цьому занятті ми ознайомимося з основами політичного життя суспільства і розглянемо основні політичні процеси, що відбуваються в світі.

  1. Предмет і основні поняття соціології політики
На певному етапі розвитку суспільства, коли засоби виробництва дозволяють здійснити перший поділ праці, виробити додатковий продукт, виникає приватна власність, що зумовлює ПОЯВУ соціальних спільностей з відмінними, а то й прямо протилежними інтересами. Для регуляції відносин та зв'язків між такими спільностями вже недостатньо усталених норм моралі, традицій та звичаїв. Природно виникає потреба в нових формах організації та регулювання поведінки соціальних спільностей, зв'язків і відносин між ними, тобто таких формах публічної влади, яка ніби стоїть над спільностями і над суспільством. Отже, виникає політика як контрольно-регулятивна сфера життєдіяльності суспільства. Так у чому ж полягає сутність політики? Що є предметом соціології політики?
Політикаце діяльність соціальних груп, індивідів здійснювати певний вплив на свідомість і поведінку суспільства з метою здійснення влади, забезпечення певних інтересів і потреб.
Предметом соціології політики є соціальний механізм влади та її вплив у суспільстві на різних етапах його розвитку і функціонування.
Соціологія політики досліджує такі питання:
як соціальні процеси проявляються у соціальній структурі?
 які політичні дії необхідні для підтримки соціальної стабільності?
як здійснюється інституціоналізація соціальних рухів?
які соціальні підстави переходу від одного політичного ладу до іншого?
Політика має складну структуру, основними елементами якої є політична свідомість, політичні відносини, політичні організації.
Політична свідомість -— це усвідомлення людиною (соціальною спільнотою) суті та змісту політики, раціональне або нераціональне ставлення до неї.
Це почуття,настрої, погляди, уявлення, інтереси, ідеї, ідеали, цінності, переконання. пов'язані зі ставленням соціальних спільностей до політичної влади, її завоювання, утримання і реалізації.
Політичні відносини — це стійкі політичні зв'язки і взаємодії, що формуються спільно з функціонуванням політичної влади. Це відносини між політичними діячами і масами, між політичною елітою і виборцями, між елітою і контр елітою, між діючою владою і опозицією, між лідерами і групами підтримки, між класами і соціальними групами з приводу завоювання, утримання і реалізації влади.
Політична організація — це сукупність державних і недержавних установ і організацій, що реалізують політичну владу, беруть участь у регулюванні взаємовідносин соціальних спільностей: політичні партії, громадські об'єднання, профспілки та різні творчі об’єднання, неформальні інституалізовані форми (мітинги, демонстрації, збори).

Запитання
  1. Що таке політика? На які сфери життя суспільства вона впливає?
  2. Визначте основні поняття соціології політики.

2. Держава, як соціальний інститут
Держава є предметом дослідження багатьох навчальних дисциплін, особливо правових наук. Соціологія політики займається державою з погляду суспільної зумовленості та суспільної ефективності функціонування державної влади.
Держава склалася із пізніх форм общинно-племінного ладу і розвивалася протягом тривалого історичного періоду. Можна виділити чотири головні риси, які відрізняють державу від додержавних, общинно-племінних організацій.
1.         Виникнення влади, яка вже не ототожнюється із суспільством; це публічна державна влада, ланками якої є організація озброєних людей, що займаються військовою справою.
2.       Територіальний розподіл населення, коли вже не враховуються кровні зв'язки.
3.       Поява груп людей, професією яких стало управління, а не продуктивна праця (виникнення державного апарату).
4. Поява різного роду податків та органів примусу.

Запитання
Для чого людство придумало державу?

Функції держави
Впорядкування відносин між людьми; забезпечення ефективного функціонування суспільства; захист прав та інтересів громадян.

Форми держави характеризуються сукупністю способів і методів здійснення влади тим
суспільним класом (чи класами), якому належить державна влада. Форма держави залежить від форми правління, що визначається законодавчим шляхом (наприклад, монархія чи республіка, парламентська чи президентська система), державного устрою (унітарна, федерація, конфедерація), а також від політичного режиму (наприклад, демократичний, авторитарний, тоталітарний).
Важливе місце в соціологічній проблематиці держави посідає державний апарат — цей особливий інструмент, який служить збереженню і зміцненню існуючого політичного режиму шляхом легального використання насильства. Але державний апарат не обмежується тільки органами насильства (армія, поліція), до його складу входять також інститути адміністрації та правосуддя, без яких держава неспроможна здійснювати свої функції у мирний час.

Запитання
  1. Як виникла держава?
  2. Назвіть основні ознаки і функції держави?
  3. Що таке державний апарат? Для чого він потрібен?

3. Політичні рухи
Політичні рухи — це такі громадські сили, які намагаються змінити існуючі умови чи закріпити їх шляхом впливу на уряд або ж шляхом боротьби за владу.

Види політичних рухів
За соціальною базою
За ставленням до існуючого ладу
За ступенем організації
Класові
Консервативні (збереження існуючого стану)
Стихійні (короткочасні)
Міжкласові
Реформістські (поступова зміна шляхом реформ)
Слабо організовані
Позакласові (створені частиною класу, професійні, з декласованих елементів)
Революційні (різка зміна з поваленням існуючого ладу)
Високоорганізовані

Контрреволюційні (повернення ладу, усуненого шляхом революції)


З високоорганізованих політичних рухів формуються політичні партії. Політична партія — це такий політичний рух, який має високий рівень організації, прагне до реалізації своїх цілей шляхом боротьби за владу чи за її здійснення, має політичну програму і зареєстрований в державних органах юстиції.
Залежно від статусу в політичній системі партії поділяються на урядові (провладні) та опозиційні; парламентські і непарламентські. У ХХ ст. з'явилися нетрадиційні типи партій, що сформувалися на базі соціальних рухів (екологічного, антивоєнного, жіночого…).

Запитання
1.      Що таке політичний рух? Яка його мета?
2.      За якими критеріями поділяються політичні рухи?
3.      Дайте визначення політичної партії.
4.      Які завдання виконують політичні партії в суспільстві?

Домашнє завдання
Опрацювати матеріал теми.
Охарактеризуйте сучасну форму держави в Україні.
Визначте переваги і недоліки української багатопартійності 

Немає коментарів:

Дописати коментар