вівторок, 24 березня 2020 р.

Радянсько-польська війна. Поразка української революції

Радянсько-польська війна. Поразка української революції

План
1.      Причини Варшавського договору і його зміст.
2.      Військові дії в Україні протягом 1920 р.
3.      Закінчення радянсько-польської війни. Другий зимовий похід.


1.      Причини Варшавського договору і його зміст.
На початку 1920 р. більшовики здолали свого головного противника – білогвардійські війська А. Денікіна. Але одразу ж змушені були вступити у нову війну. Правлячі кола Польщі, відчуваючи серйозну підтримку з боку Антанти, прагнули відновлення своєї держави в кордонах 1772 року. В той же час очільники західних демократій, підтримуючи Польщу, намагалися її руками знищити комуністичний режим ще в зародку. З іншого боку керівник Директорії УНР, зважаючи на неможливість продовження самостійної боротьби, змушений був шукати нового союзника.
21 квітня 1920 р. представниками УНР та Польщі у Варшаві була підписана угода. Польська сторона визнавала незалежність УНР і Директорію, як найвищу владу в Україні. Натомість Польща закріплювала за собою території Східної Галичини, Західної Волині, Холмщини, Підляшшя, Полісся, де мешкало понад 5 млн. осіб. Зрозуміло, що такі умови викликали рішучий протест навіть в найближчому оточенні Петлюри. З поста прем’єр-міністра подав у відставку І. Мазепа. Того ж дня між сторонами була укладена таємна військова конвенція, що передбачала спільні воєнні дії проти більшовиків. 25 квітня 1920 р. польська (65 тис.) та українська (15 тис.) армії перейшли в наступ.
Запитання
Оцініть Варшавську угоду з позицій керівництва УНР та громадськості Галичини.

2. Військові дії в Україні протягом 1920 р.

·         6 травня 1920 р. -  польсько-українські війська захопили Київ;
·         9 травня – форсували Дніпро і зупинилися на лінії Вишгород-Бровари-Бориспіль;
·         14 травня – контрнаступ радянських військ, прорив польського фронту;
·         12 червня – більшовики зайняли Київ;
·         Початок липня 1920 р. – бойові дії на Західній Україні;
·         15 липня – проголошення Галицької Соціалістичної Радянської Республіки.

Запитання
1.      Як, на вашу думку, населення України сприйняло повернення військ УНР разом з поляками? Чому?

3. Закінчення радянсько-польської війни. Другий зимовий похід.
У липні 1920 р. наступаючі більшовицькі війська перейшли польський кордон і попрямували до Варшави. Але, переоцінивши свої сили, не отримавши очікуваної підтримки з боку польського населення, більшовицьке командування не змогло скористатися з цієї ситуації. 17 серпня поляки, отримавши технічну підтримку країн Антанти, перейшли в контрнаступ, поставивши угруповання радянських військ під Варшавою на межу знищення. Внаслідок їх загального відступу восени 1920 р. фронт стабілізувався аж на лінії Коростень-Житомир-Бердичів.В цій ситуації 12 жовтня між сторонами було укладене перемир’я, яке означало розрив Польщі з УНР. 18 березня 1921 р. Польща, Радянська Росія і УСРР підписали Ризький договір. Польща визнавала існування Радянської України, а натомість отримувала ті території, на які претендувала за Варшавською угодою 1920 р.
Після розриву з поляками залишки армії УНР зробили останню спробу самостійно продовжити боротьбу з більшовиками. У листопаді 1921 р. 1,5 тис добровольців під командуванням Ю. Тютюнника з території Польщі перейшли радянський кордон і розгорнули наступ вглиб української території з надією підняти широке антирадянське повстання. Але 17 листопада 1921 року загони УНР були розбиті більшовиками біля м. Базар. 359 учасників Зимового походу були розстріляні. Після цього організована боротьба регулярних українських військ за незалежну державу закінчилася поразкою.


Юрій Тютюнник
Командувач Другим Зимовим походом армії УНР

Запитання
1)      Які обставини змусили С. Петлюру погодитися на укладення Варшавського договору?
2)      Порівняти Варшавський і Ризький договори з точки зору польської та української сторони.

Союз з Польщею був для УНР останньою відчайдушною спробою зберегти хоч якусь подобу української державності. Але союзники УНР керувалися виключно власними інтересами. Адже Варшавська і Ризька угода для Польщі практично нічим не відрізнялися.




Домашнє завдання.
Опрацювати § 16 с. 95-101 (підручник: Сорочинська Н.М.; Гісем О.О. Історія України 10 кл.)
 

Немає коментарів:

Дописати коментар