вівторок, 6 вересня 2022 р.

Соціологія як самостійна наука про суспільство

 Соціологія як самостійна наука про суспільство


План

1. Об’єкт і предмет соціології.

‪2. Основні поняття і категорії соціології.

‪3. Функції соціології.

4. Місце соціології в системі суспільних наук.

Протягом навчання ви вивчали курси декількох гуманітарних дисциплін: мова, історія, право, філософія та ін. Всі гуманітарні дисципліни в тій чи іншій мірі вивчають людину. Правда з різних сторін та видів її життєдіяльності. Наука соціологія теж вивчає людину. Сьогодні ми дізнаємося, які саме аспекти людської життєдіяльності вивчає даний предмет і познайомимося з основними поняттями і категоріями, які будуть використовуватися в процесі вивчення курсу.


1. Об’єкт і предмет соціології

Слово “соціологія” походить від латинського слова “societas” (суспільство). Отже, соціологія – це наука про становлення, розвиток і функціонування суспільства, його елементів, соціальних відносин і соціальних процесів, промеханізми і принципи їх взаємодії.

Вперше термін “соціологія” в науку ввів французький мислитель Огюст Конт (1798-1857), який вважається засновником науки. Вводячи новий термін у 30-х роках XIX ст., він визначав соціологію як загальну науку про структуру суспільства, його розвиток.

 

Чому виникла соціологія?

Суспільство і раніше було об'єктом вивчення. Але тільки з середини ХІХ ст. це вивчення було поставлене на наукову основу. Виникнення соціології як самостійної науки було зумовлене розвитком соціуму та суспільствознавства в кінці XVIII – на початку XIX ст. В ті часи світ переживав глибокі соціальні зміни, пов’язані з переходом від традиційного до сучасного індустріального суспільства. Нові форми економічного та політичного життя вимагали конкретного наукового аналізу. Постала потреба переходу від загальних абстрактних філософських роздумів про суспільство та тенденції його розвитку до позитивної науки, яка має справу не тільки з теорією, а й оперує значним фактичним матеріалом. А так як наукові методи пізнання були розроблені і застосовувались в той час природознавством, то соціологія перебувала під його впливом.

Об'єкт – що вивчає наука. Предмет – окремі специфічні сторони, ознаки, властивості об'єкта.

Об’єкт соціології – суспільство як цілісна соціальна реальність, що відбиває ту чи іншу сторону соціального життя, такі об’єктивні явища суспільства, як соціальні відносини, соціальні зв’язки, соціальні організації, соціальні інститути тощо.  Предметом соціології є окремі аспекти діяльності членів суспільства, соціальні суб’єкти з проблемами, пов’язаних з їх соціальними статусами і ролями.

Запитання

1.      Дайте визначення соціології?

2.      Коли вона виникла? Хто вважається засновником соціології?

3.      Що є об'єктом і предметом її виникнення?

 

2. Основні поняття і категорії соціології

Вивчаючи суспільство, соціологія виявила у зв'язках, відносинах між людьми багато чого загальнонеобхідного, незмінного, стійкого, повторюваного. Такі зв'язки і стали основною категорією (поняттям) соціології і отримали назву «соціальний закон». Соціальний закон – об’єктивний і повторюваний зв’язок між соціальними явищами та процесами, які виникають внаслідок свідомої діяльності людей. Тобто це набір певних правил, за якими функціонує наше суспільство.

Їх в основному поділяють на загальні (діють у всіх спільнотах протягом всієї їх історії) та специфічні (діють на певних історичних етапах розвитку чи у певних суспільствах).

Соціальні закони констатують співіснування соціальних явищ, визначають зв'язок між ними. Так, індустріалізація і урбанізація в суспільстві визначають скорочення зайнятого в суспільному господарстві населення, рівень розпаду шлюбів в різних країнах підвищується і коливається разом з економічними циклами.

Поняття “категорія” виражає універсальні особливості дійсності, загальні закономірності розвитку матеріальних, природних і духовних явищ. Як родове поняття, воно означає розряд, групу предметів, явищ тощо.

Розрізняють 5 основних груп категорій соціології 

‪1. Соціальні зв'язки.

2. Соціальні спільності

3. Соціальні процеси

4. Соціальний розвиток

5. Застосування соціології в практиці суспільної діяльності.

До основних понять соціології належать:

Соціальні відносини – стійка система зв'язків між індивідами, що склалася між ними в процесі взаємодії.

Соцільна дія – визначена система вчинків, засобів і методів, за допомогою яких особа чи група має намір змінити поведінку, установки або думки інших осіб чи груп;

Соціальна взаємодія – форма соціальної комунікації двох і більше осіб, спільнот, в якій

систематично здійснюється вплив один на одного.

Соціальна система – певне утворення в соціальній реальності, основними елементами якого є люди, їхні зв'язки, взаємодії, що утворюють одне ціле.

Сучасна соціологія – це складно структурована галузь наукового знання. Тому ми розглянемо тільки деякі види її структурування.

З погляду мети і завдань виділяють фундаментальну (розробка теоретичних засад, методів дослідження) та емпіричну або прикладну соціологію (вирішення конкретних завдань, вироблення практичних рекомендацій).

За рівнем отриманого знання виділяють: макросоціологію (вивчення людства, як цілісного організму), мезосоціологію (дослідження великих соціальних спільнот, окремих галузей суспільного життя) і мікросоціологію (вивчення життя людини в її найближчому оточенні).

Запитання

1.      Що таке соціальний закон? Які його основні види?

2.      Назвіть групи категорій соціології.

3.      Дайте визначення основних понять соціології.

4.      Опишіть структуру соціології

 

3. Функції соціології

Основні функції соціології.

Різноманітність зв’язків в соціології із життя суспільства, її суспільне призначення визначаються насамперед тими функціями, які вона виконує:

‪1. Пізнавальна функція. Соціологія покликана вивчати соціальні явища, які через свою природу не тільки відчувають постійну дію людської практики, а й самі є її прямим наслідком. Пізнавальна функція імплікує накопичення знань про природу конкретного стану соціальних явищ, про те, як розвиваються суспільство і людина.

2. Описова функція – систематизація, опис, нагромадження отриманого дослідницького матеріалу у вигляді аналітичних записок, різних наукових звітів, статей, книг.

3. Інформаційна функція – збір, систематизація і нагромадження соціологічної інформації, отриманої в результаті проведення дослідження.

4. Прогностична функція – видача соціологією соціальних прогнозів.

‪5. Ідеологічна функція – участь соціології в ідеологічному житті суспільства.

‪6. Методологічна функція – розробка засобів вивчення соціальних процесів та явищ.

‪7. Функція соціального управління. Виявляється у свідомій, цілеспрямованій дії щодо соціальних систем, інститутів, процесів з метою оптимізації напряму, темпів їх розвитку і функціонування.

‪8. Виховна функція – реалізується в тому, що знання, які здобуваються соціологією використовуються системою виховання і впливу на свідомість і поведінку людей з метою формування їх певних соціальних якостей.

Запитання

1.      Назвіть основні функції соціології.

2.      Яка функція є найважливішою для спеціаліста вашої професії?

 

4.Місце соціології в системі суспільних наук

Засновник соціології О. Конт у ХІХ ст. розробив класифікацію наук, яка починалася з найпростішої – математики – і закінчувалась найскладнішою – соціологією. Розглядаючи соціологію як специфічну систему знань в системі суспільних і гуманітарних наук, слід зазначити, що особливе місце її в цій системі пояснюється, по-перше, тим, що соціологія – це наука про суспільство, його явища і процеси; по-друге, вона включає в себе загальну соціологічну теорію, тобто теорію суспільства, яка виступає як теорія і методологія всіх інших суспільних і гуманітарних наук; по-третє, всі суспільні і гуманітарні науки, які вивчають різні сторони життєдіяльності суспільства і людини, завжди включали в себе соціальний аспект, тобто її закони і закономірності, які вивчаються в тій чи іншій сфері суспільного життя, реалізуються через діяльність людини; по-четверте, техніка і методика вивчення людини і її діяльності, методи соціального виміру і т.д., які розробляються соціологією, вкрай необхідні для використання їх для інших суспільних і гуманітарних наук; по-п’яте, склалася ціла система досліджень, які проводяться на стику соціології та інших наук. Ці дослідження отримали назву соціальних (соціально-економічні, соціально-політичні, соціально-демографічні, соціально-екологічні і т.д.).

Особливе місце соціології в системі суспільних і гуманітарних наук полягає у формуванні у людей соціологічної культури та мислення, здатності правильно сприймати соціальні процеси, що відбуваються в нашому суспільстві, сприяє формуванню знань про соціальну дійсність, пояснює логіку та істиність процесів соціального розвитку, розробляє “універсальну” технологію емпіричного дослідження суспільства.

У системі суспільних наук соціологія найчастіше взаємодіє з історією. Об’єктом і предметом досліджень історії і соціології є суспільство, закономірності його розвитку та функціонування у конкретних часових вимірах. Але історія вивчає минуле суспільство, його розвиток у хронологічній послідовності, причому іншими засобами, ніж соціологія. Соціологія більше переймається актуальними сучасними проблемами.

Багато спільного між соціологією та філософією. Але соціологія має справу не лише з абстрактними законами та категоріями, а й з конкретними фактами дійсності. Її висновки та узагальнення здебільшого мають частковий, а не універсальний характер.

Соціологія тісно пов’язана з політологією. Їх взаємозв’язок виявляється в тому, що з’ясування закономірностей політичного життя є ефективним за умови розгляду суспільства як соціальної системи. Крім того, суспільство не можна пізнати і змінити без впливу на політичні структури. Взаємодія соціології та політології покликала до життя нову галузь науки –політичну соціологію. Вивчаючи особливості держави, її інститутів у регулюванні соціальної діяльності мас та особистостей, соціологія спирається на дані правових наук, в полі зору яких – юридичні норми, що законодавчо закріпляють певні відносини у державі, регулюють соціальну поведінку людей.

Із психології як науки соціологія запозичує теорію мотивів поведінки, особистих та масових реакцій, методи дослідження соціальних орієнтацій особистості, які є необхідними компонентами при дослідженні поведінки особистості в колективі та суспільстві.

Соціологія співпрацює і з іншими науками (економіка, культурологія, етнографія, менеджмент та ін.) Отже, соціологія функціонує у тісній вхаємодії з комплексом соціально-гуманітарних наук, генеруючи ідеї, теорії про людину, її місце і роль у системі соціальних зв’язків тощо.

Запитання

1.      Чому соціологію називають гуманітарною наукою?

2.      Чому О. Конт вважав соціологію найскладнішою з наук?

3.      З якими науковими дисциплінами найтісніше взаємодіє соціологія і чому?

 

Немає коментарів:

Дописати коментар