субота, 17 вересня 2022 р.

Західноукраїнські землі у складі іноземних держав (1921-1939 рр.)

 

Практичне заняття

Тема: Західноукраїнські землі у складі іноземних держав (1921-1939 рр.)

 

І варіант

Завдання 1.

Із програми УНДО, схваленої 19 листопада 1926 р.

1.Політичною метою УНДО є здобуття Соборної і Незалежної Демократичної Української Держави, і тому партія обстоює політичне само означення українського народу на всіх його етнографічних землях.

3.УНДО бореться за суверенні права українського народу, обстоює конституцію – парламентський устрій та загальне, рівне, безпосереднє, тайне і пропорціональне виборче право до всіх законодавчих установ.

4.УНДО обстоює рівність усіх громадян перед законом без різниці статі, національності і віри, свободу осідки і заняття, слова і друку, зборів і товариств, станових організацій і страйків, забезпечення правної особистості свободи, незайманості домівки, право на приватну власність і таємницю листування, незалежність суддів.

 

Запитання

1.      Вкажіть повну назву організації, згаданої в документі. На яких українських територіях вона діяла? Визначте основну мету її діяльності.

2.      Який політичний режим вона пропагувала? Якими методами намагалася досягти своїх цілей?

 

Завдання 2

Коли і на якій частині західноукраїнських земель з'явився цей плакат? Які причини його появи?

Завдання 3

На західноукраїнських землях існували прихильники співпраці з правлячими режимами та прихильники безкомпромісної боротьби з ними. Яка з цих течій, на Вашу думку, була перспективнішою для українського національного руху? Відповідь аргументуйте.


ІІ варіант

Завдання 1

Фрагмент з програми ОУН (1929 р.)

А. Загальні означення

1.Український націоналізм є духовний і політичний рух, зроджений з внутрішньої природи Укр. Нації в час її боротьби за підстави й цілі творчого буття.

9. Умовою, що забезпечує нації тривалу активну участь у світовому середовищі, є найбільш пристосована до всебічних інтересів національного життя політична організація, якою є суверенна держава.

Б.Державний Устрій

2. В часі визвольної боротьби лише національна диктатура витворена в ході національної революції, може забезпечити силу Української Нації.

4.На чолі упорядкованої держави стане покликаний представницьким органом голова держави, що визначить виконавчу владу, відповідальну перед ним.

 

Запитання

1. Вкажіть повну назву організації, згаданої в документі. На яких українських територіях вона діяла? Визначте основну мету її діяльності.

2. Який політичний режим вона пропагувала? Якими методами намагалася досягти своїх цілей?

 

Завдання 2

Наслідки пацифікації

Коли і на якій частині західноукраїнських земель зроблено це фото? Які причини зображеного явища?










Завдання 3

Чому, на Вашу думку, Німеччина спочатку сприяла проголошенню Карпатської України, а потім відмовилася взяти її під свій протекторат? Відповідь аргументуйте.


Немає коментарів:

Дописати коментар